Kom i gang med Gokart

Tænker du på at starte i gokart sporten, men ikke ved hvordan du skal gribe det an?

For at give den bedste introduktion til at komme ind i gokart sporten, har Pitbox lavet denne lille guide til dig,

som ønsker at få et overblik over hvad det kræver for at komme ind i gokart sporten.

Gokart har været starten for mange store stjerner i motorsporten. Her lærer man mange at køre de korrekte linjer, hvordan små justeringer, kan ændre måden karten kører på. Men det kan også give et meget på et personligt plan, kan det give nogle gode og nære forhold.
Gokart er valget hvis man gerne dyrke motorsport på et billig måde, og samtidigt på massere af køretid. eller hvis man drømmer om en karriere i motorsport.

Licens og Klub

For at få sin licens til gokart, er det første man skal undersøge, hvilken bane/klub du vil være medlem af. Når dit medlemskab er registreret ved klubben, kan du bestille din licens på www.dasu.dk .
Dit klubmedlemsskab giver dig adgang til at træne på den pågældende bane du er medlem af. Hvis du vil træne på en anden bane, skal du betale et træningsgebyr, til den pågældende bane. Det kan gøres på dagen, når du møder op.

Hvis man allerede ved, hvilken klasse man vil deltage i, men ikke ved hvilken licens der kræves, kan du finde reglement 6. Punkt 61. På DASU hjemmeside her “tryk her

Vil du bare ud at prøve engang, kan du købe en dagslicens, som kun er gyldig 1 dag. Dette kræver ikke noget medlemskab.

Klubmedlemsskab 1 år 1500–3000 kr.
Grund Licens: Er gratis (men skal stadig bestilles). Gælder til Lukkede løb og træning.
Senior licens koster 1100 kr. Gælder for åbne løb i DASU regi.

Er du i tvivl om hvilken licens type, så tag kontakt til din klub, hvor de kan hjælpe dig med hvilken Licens du skal have.

Udstyr

Gokarten: Er man helt ny i sporten, forslår vi at man kigger efter en brugt kart. Brugte karter kan findes i fin stand, da de nogle gange bliver skiftet ud efter få løb. Undersøg hvilken klasse du vil deltage i, inden du køber din kart. Kontakt evt. forhandlere, da de ofte har brugte gokarts til at stå. Man kan også lave et købs annonce her på Pitbox.dk

Det er beskrevet i reglementet, hvilket nødvendigt udstyr man skal have. Det består af en FULL-FACE styrthjelm. En kørerdragt i et helt stykke. Handsker der skal dække hele hånden, og må ikke have huller. Kørersko der dækker anklen.
Derudover kan man vælge at bruge en ribbensbeskytter, og nakke krave. Disse er ikke et krav.

Kørerdragten skal være en hel dragt. De findes i mange forskellige udgaver og farver.
Dragter kan koste alt fra 500 til 5000 kroner, alt efter kvalitet. Kan også findes brugt i fin stand.

Styrthjelm skal være en godkendt FULL-FACE styrthjelm (se 62.102). Mange starter med en billigere scooter/motorcykelhjelm til 500+. Vil man købe en motorsport hjelm, såsom Arai eller Bell koster disse fra 4.000 kr. Men husk, det er din egen sikkerhed!

Man kan læse mere om hvilke krav der er i reglementet, som findes på dette link: “tryk her

Økonomi

Den tungere del ved motorsport økonomien. Gokart-sporten har forskellige priser alt efter hvilket niveau, man ønsker at deltage på. Her et par punkter, som der skal med på listen over udgifter. Priserne kan variere fra forhandlerne, og dette skal ses som indikations priser. 

Dæk: Det er meget forskelligt hvor meget man kan kører på et sæt dæk. Kører man på bløde dæk holder de 1-2 dags kørsel. Kører man på hårde dæk
holder de 3-5 dages kørsel. Dæk priser er for junior dæk 800-1100kr. og senior dæk 1100-1400kr.

Benzin: en god dags kørsel bruger man 10-20 liter brændstof, det bedst at bruge benzin af 98 eller 100 oktan på tankstationer.
2 takts olie der blandes i Benzin kan købes fra 150kr/liter.

Motor: Der er stor forskel på hvor lang tid en gokart motor kan kører mellem renovering. Det anbefales at undersøge ved sin klub eller forhandler, hvor længe ens motor kan kører mellem renoveringer.

Tilmelding til serie: I nogle klasser kræves det at man betaler et gebyr til serien man deltager i.
Tilmelding til løb: Hver gang du deltager i et løb, skal du tilmelde dig via promotors hjemmeside, eller på www.DASU.dk 

Dertil skal man huske Licens, klubmedlemskab og udstyr, som nævnt tidligere.

Vi gør opmærksom på at der kan komme andre uforudsete omkostninger.  

 

Værktøj

Når du har købt din kart, følger der måske nogle reservedele med. Men vi vil gerne nævne det mest basale, og hvad vi mener er minimum, at have med på banen til din første træningsdag.

Dæktryksmåler: noget som man skal bruge før eller siden, det behøver ikke være den dyreste model, det vigtigste er det er den samme man bruger hver gang, da dæktryk er en væsentlig del af motorsport.

Ekstra tandhjul og kæde: det er forskelligt fra bane til bane hvilken gearing man kører med, klubben eller andre på banen plejer at være behjælpelige med, hvilke tandhjul man skal bruge. De kan købes på otkshop.dk og kartdele.dk og koster fra 90kr.

Tændrør: det er godt at have 2 ekstra tændrør og tændrørsnøgle liggende i værktøjskassen, i tilfælde af motoren skulle drukne. er forskelligt hvilket tændrør der skal bruges til de forskellige motorer, klubben eller andre i klassen kan hjælpe med dette.

Dæk: Det er godt altid at have et ekstra sæt dæk på fælge. Har man kun 1 sæt til karten, kan det også gå an til de første par træningsdage. man kan finde et sæt brugte fælge til en overkommelig pris brugt. Sørg for at købe fælge i den rigtige størrelse og model.

Udover ovenstående, skal du have en række fastnøgler, umbraco sæt og et lille topnøglesæt. Samt tape og strips.
Skulle man komme i en situation, hvor man mangler værktøj eller hjælp, skal man ikke være bange for at spørge andre på banen, da alle i motorsporten altid gerne vil hjælpe hinanden.

Nyttige links

DASU Karting: https://www.dasu.dk/sportsgrene/karting/#/dansk-super-kart-dm

Link til Dasu gokart reglement finder du her https://www.dasu.dk/media/35084/reglement-6-2020.pdf

Link til Facebook gruppe for motorsport råd og vejledning: https://www.facebook.com/groups/motorsportvejlening

Andre nyttige link, følg evt Power Republic på Youtube, som viser mange gode videoer om hvordan man vedligeholder sin gokart: https://www.youtube.com/channel/UC6EgIc0F03lGU_NHLNhwrSg